Болести - Моите статии - мопс - Личен сайт
   
Категории
Моите статии [2]
Вход
Търсене
Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


           
Главна » Статии » Моите статии

Болести
Това е само информация, която не може да замести ветеринаря!
                                             
Абцеси
 Могат да бъдат предизвикани от бактерии, които се лекуват с антибиотици. Могат да бъдат подкожни с кръвен серум, разнасят се бързо. Ако е гноен се промива често с гореща вода до пожълтяване на главичката. На този етап може да се направи пункция, за да изтече гнойта. После поставете върху раната чиста марля и крем съдържащ антибиотик, например пеницилион или ауреомицин. Дръжте раната отворена докато инфекцията започне да се оправя.
Болест на Пертес
 Това заболяване е свързано с нарушение на кръвоснабдяването на главата на бедрената кост, което с времето води до разрушаването на тазобедрената става. Разболяват се кученца на възраст 4-10 месеца.
Признак- Кучето се старае да не стъпва на болната лапа, движенията в тазобедрената става са ограничени. В началния стадий може дасе забележи, че кучето болезнено реагира на опита на стопанина да сгъне или да разпъне поразения крак, например по време на игра.
Постепенно мускулите на поразения крак атрофират и лапата сякаш „изсъхва”. Не са редки случаите, когато болестта поразява двата крака. Предразположението към болестта на Пертес се предава по наследство, затова ако в рода на вашето куче има случаи на подобно заболяване, несъмнено трябва да се отнесе в рисковата група и при появата на подозрителни симптоми възможно най-скоро да се обърнете към ветеринарен лекар.
Лечение- само по хирургичен път. Окончателната диагноза се поставя само след рентгеново изследване на тазобедрената става. В случай, че диагнозата се потвърди, се провежда резекция на главата на бедрото, след която куцането при кучето скоро отминава. Трябва да се има предвид, че болестта на Пертес причинява на кучето много мъчения и болка при вървене и при пасивни движения и е дълг на стопанина да избави животното от излишните страдания.
Бъбреци 
Бъбреците отделят урина и действуват като селективни филтри, които позволяват преминаването само на вода и соли и задържат албумините и захарта.
Ако кучето изяде нещо, като например остарели кучешки бисквити, това може да претовари бъбреците и те трябва да работят извънредно, за да освобождават урина и така да облекчат претоварването.
Такова претоварване може да бъде причинено и от бактериална инфекция, но произтичащото прекомерно освобождаване на урина е почти същото.
Лечение- Антибиотиците, топлината, слабителните, лесно смилаемата храна и ечемичната отвара дават на бъбреците почивката, от която се нуждаят, за да се възстанови нормалното им състояние.
Никога не омаловажавайте бъбречните проблеми и винаги търсете професионален съвет рано
Бяс  
Това е типична зооноза - поразява не само кучетата, а всички бозайници, включително и човека. Причинителят на заболяването е вирус. Първоначално се локализира в нервната система (главния и гръбначния мозък), а също и в слюнчените жлези, откъдето се отделя чрез слюнката.
Заразяването става чрез ухапване или при контакт на прясна рана със слюнка от болно животно. Инкубационният период на беса е от 14 до 90 дни. Може да бъде и по-къс, а има съобщения и за много дълъг инкубационен период - от няколко месеца до 1-2 години
Протичане на болестта- Болестта може да протече в две форми - буен и тих бяс. Буйният бяс преминава през три стадия на развитие. Първият стадий трае от 1 до 3 дни. Болното животно слабее, има променливо поведение и извратен апетит(гризане на хоросан от стените, ядене на пръст и др.). В края на периода се появяват спазми и силно слюнкотечение. През втория стадий болното животно е силно възбудено и не се страхува от нищо. То напада и се стреми да ухапе. В този период може да се наблюдава как кучето гризе различни предмети до счупване на зъбите. Спазмите в гърлото се засилват, гълтането става почти невъзможно, слюнкотечението се засилва и не се храни. Този стадий продължава 3-4 дни. Към края му се наблюдават частични парализи. Третият стадий се нарича паралитичен. Той е с продължителност 2-3 дни. При него настъпва пълна парализа и към 8­9-ия ден от началото на заболяването животното умира.
При тихия бяс заболяването протича само в два стадия (първия и третия) и смъртта настъпва за 3-4 дни.
Преносители са дивите животни и безстопанствените кучета. Смята се, че у нас е много рядко заболяване, но ние не бихме се съгласили напълно с това. Както вече споменахме е зооноза, изключително опасна за човека. Ето защо и мерките за борба с него са много строги. Ако човек бъде ухапан от куче, веднага се подлага на имунотерапия, а кучето се затваря и наблюдава в продължение на 14 дни. Ако за този период не покаже признаци на заболяване, се освобождава. При най-малките съмнения животното се приспива.
Предпазване от бяс- Единственият начин да предпазите вашето куче от заболяването, е ваксинирането. Прави се задължително всяка година.
Възпаление на ушите
 Стесненият слухов канал често става причина за възникването на отити.
Лечение- трудно.
За да се избегне това, на мопсовете редовно трябва да им се чистят ушите, а при всеки признак за възпаление веднага да се обръщаме към специалист.
Гана
 Това е остро инфекциозно заболяване по кучетата, което за разлика от бяс  не се предава на хората, но те могат да бъдат механичи преносители на заразното начало. От гана боледуват също и лисицата, чакалът и вълкът. Причинителят е вирус. Боледуват младите животни на възраст до 3-4 години. Заразното начало се отделя от болните животни чрез изпражненията, урината, носните секрети, слюнката и др. Ето защо пътищата за заразяване са много.
Протичане на заболяването- Инкубационният период при ганата е от една до 2 седмици. Заболяването може да протече свръхостро и остро.
При свръхострото протичане обикновено не се проявяват клиничните признаци на болестта и животното умира за два-три дни.
При острото протичане се различават три основни форми - стомашно-чревна, белодробна и нервна. Трябва да се знае, че те обикновено не се проявяват самостоятелно. Най-често заболяването се проявява с две или три от споменатите форми и винаги се придружава от конюнктивит. 
Признаци- Признаци на стомашно-чревната форма са липса на апетит, повръщане и диария, довеждащи до пълно обезводняване на организма. Високата температура е непрекъснат спътник на заболяването.
При белодробната форма също липсва апетит. Наред с това се забелязват и признаците на възпаление на дихателната система - хрема, затруднено дишане и кашлица.
Характерните признаци на нервната форма са нервните спазми, парези и парализи на отделни части от тялото. Това е резултат от възпаление на мозъчните обвивки. Нервната форма не е самостоятелна, а придружава другите форми.
Продължителност на заболяването-Острата форма на заболяването протича за 1-2 седмици, но е възможно да продължи и един месец. Всичко зависи от устойчивостта на организма и приложената терапия. Обикновено изходът е летален. Някои животни преболедуват, но оставят с трайни увреждания - парези, глухота, слепота и др.
При най-малко съмнение за гана потърсете помощта на ветеринарния специалист, а за да предпазите животното от заболяване, ваксинирайте го веднъж годишно до 3-4 годишна възраст.
Глаукомата
 Това е доста сериозно заболяване, често водещо до слепота. Присъщата на мопса аномалия на строежа на вътрешния ъгъл на предната камера на очите в отделни случаи препятства оттичането на течността по венозните съдове. Постепенно вътреочното налягане нараства, изпъкналото око на мопса подпухва, очната ябълка се напълва с кръв и се издува като гумена топка.
В ранните стадии на заболяването може да се забележи страх от светлината (кучето примижва), редовно зачервяване (като червен обръч в краищата на очите) и леко подпухване на очите вечерта. Обикновено тези явления преминават за една нощ. Като правило са съпроводени с потиснатост и обща отпадналост, обусловени от главоболието. Понякога се наблюдават такива косвени симптоми на главоболието като поклащане на главата от едната на другата страна и стремеж да се опре главата в стената. Погледът на кучето се „замъглява” заради мътната роговица и разширената зеница. В тежките случаи се наблюдава обилно сълзене и късогледство.
При всяко съмнение за глаукома кучето се нуждае от неотложна помощ на висококвалифициран специалист. Необходимо е възможно най-скоро да се намали вътреочното налягане и да се разработи съответна поддържаща терапия. В противен случай в течение на два часа в резултат на притискането у кучето се развива атрофия на зрителния нерв, водеща до необратима слепота.
Демодекоза
 Това е кожно заболяване от което боледуват младите кучета. Предизвиква се от кърлежа Demodex canis с микроскопични размери. Разпространява се в луковицата на косъма и в мастните жлези.
Прознак- Появяват се малки обезкосмени участъци, зачервяват се и започват да се лющят.
Лечение- Продължително.
Породи, предрасположени към демодекоза
Разпространена демодекоза при младите кучета:
бигъл, немска овчарка, бобтейл, бостън-териер, английски булдог, боксер, бултериер, мопс, чихуахуа, чау-чау, коли, далматинец, доберман, немски дог, афганистанска хрътка, пинчер, питбул, пойнтер, шар-пей, стафордширски териер, бултетиер, дакел .
Ако ви интересува мога да ви дам още информация за болестта "Демодекоза"
Диабет
Ако подозирате, че кучето ви има диабет, първото, което трябва да направите, е да изследвате урината му за захар. Диабетът е състояние, при което в урината има излишък от гроздова захар поради недостатъчност на вътрешната секреция на панкреаса.
Когато се приготви синтетичен препарат от островните клетки на панкреаса и той се инжектира в правилно количество в тялото, тази излишна захар изчезва от урината.
Понякога диабетът води и до перде на окото, което се отразява на зрението, и кучето става много мудно.
Според някои ветеринари, ако кучето развие диабет, е по-състрадателно да бъде приспано, тъй като непрекъснато повтарящите се инжекции са единственото лечение, а приложението им не е много добро към животното
Ентропиум
 Клепачите се обръщат и миглите дразнят окото. От постоянното търкане на миглите се се получава ерозия на роговицата, а след време се появяват и язви. Ако не вземете бързи мерки езвите могат да причинят слепота. В такъв момент трябва херургическа намеса, която е 95% ефективна.
Болестта може да бъде открита преди да е прогледнало кученцето, но е много рядко.
Признак- проявяват се между 2 седмици и 14 месеца. Демонстрират заболяването с търкане на муцунката с лапички и постоянно премигване. Обърнете се към ветеринар за да ви посъветва с какво да ги промивате. Никога не използвайте препарати съдържащи стеройди. Ако кучето е до 17 месеца ветеринарите препоръчват херургическа намеса. При което мигача се обръща и зашива, ако остане белег се налага повторна операция за корекция. 

Енцефалит при Мопса
 Това е единствен по рода си за Мопса проблем, който всява страх в сърцата на тези от нас, които познават и обичат тази порода. Енцефалит е фатално възпаление на мозъка. Ние не знам защо Мопсът го получава. Ние не знаем и как да го лекуваме. Няма начин тази болест да бъде тествана, като може да бъде изследвана само мозъчна тъкан от мъртви кучета. Засегнатите от болеста кучета са най-често млади. Те получават припадъци, световъртеж, слепота, кома и смърт, като всичко това се случва в рамките от няколко дни до няколко седмици. Това явно е генетичен компонент, защото протича в срокове. Клубът на Мопсовете в САЩ, заедно с American Kennel Club Canine Health Foundation, спонсорира два отделни научно-изследователски проекта, за да се опита да разбере повече за разпространяващата се болест. Единият проект е проведен в университета Корнел. Главният изследовател е др. Scott Schatzberg. Вторият проект се провежда в Texas A&M University.
Епилепсия
 Не всички мопсове, които имат припадъци, имат епилепсия. Срещат се кучета, които имат идиопатична епилепсия или припадъци с неустановен произход. Много от тези кучета, могат да бъдат контролирани с анитконвулсни лекарства като Phenobarbital или Potassium Bromide. Целта на тази терапия е да се намали силата и честотата на припадъците. Вие трябва да работите по този въпрос в тясно сътрудничество с вашия ветеринар, за да определите правилното лекарство и необходимата доза за вашия домашен любимец.
Заразен хепатит
 Заболяването много прилича по признаци на ганата и затова често се смесва с нея. Причинителят е вирус. Заразният хепатит се пренася чрез урината на болните и преболедувалите кучета, които остават носители на зараза до шестия месец след отшумяване на клиничните признаци. Заболяват най-често младите животни до едногодишна възраст, но вирусът поразява и възрастни кучета. Ето защо ежегодното ваксиниране на всички кучета против заразен хепатит трябва да се смята за задължително. 
Признаци- Признаците на заразния хепатит се проявяват след инкубационния период, който трае около една седмица. Кучето е с висока температура, придружавана с повръщане и разстройство, като в изпражненията се появяват следи от кръв. При палпиране в областта на дясното под­ребрие се появява болка.
Лечение- възможно е  при бърза намеса на ветеринарния специалист.

Запек (констипация)
Запекът е често срещано заболяване на кучетата, дължащо се най-вече на храненето с кости и суха храна, и недостатъчното приемане на вода. Не рядко причината може да бъде и приемане на трудносмилаеми чужди тела, като дървесина или пластамаса. Запекът може да протича и заедно с други заболявания като възпаление на простата или на аналните жлези и др. Предразположени към констипация са старите кучета и тези, които имат заседнал начин на живот.
 Дефекирането, при кучета със запек, е трудно и болезнено. Изпражненията са малко количество, твърди и сухи. Представителите с хронична констипация имат подут корем, летаргични са и губят апетит. За лечението се назначава диета с течна или кашобразна храна. Включването на кисело и прясно мляко и черен дроб е препоръчително. Даването на сухи, твърди храни и кости се изключва. На кучетата с по-заседнал начин на живот трябва да се осигурят по-продължителни разходки.
Защита от бълхи,кърлежи,ларви,комари,пясъчни мухи...
Бълхи
 Когато съжителствате с вашия домашен любимец,вероятността да съжителствате и с бълхи е много голяма. За да бъде прекъснат този процес, не е достатъчно само да се унищожат, а и да се спре появата на нови бълхи. Те се хранят с кръвта на домашните Ви любимци. Освен досадния сърбеж те могат да причинят анемия, алергичен дерматит (падане на козината) или да пренесат тении, вируси и бактерии.
Кърлежи
 Те са широко разпространени паразити. Любимците би са изложени на опсност в топлото и влажно време. Кърлежите пълзят в градини и паркове, по тревисти местности. Смучейки кръв, те могат да увеличат размерите си да 200 пъти над нормалните. Могат да причинят инфектиране в мястото на прикрепване към животното и анемия при малките. Кърлежите са потенциален преносител на причинителите на опасни забоявания (борелиоза, ерлихиоза, бабезиоза и др.
Комари
 Те са разпространители на опасни за хората и животните заболявания, причинени от микроорганизми и паразити.Те са преносители на дирофилариоза. (яйца в сърцето с настъпване на смърт)
Пясъчнит мухи
 Те са насекоми, подобни на комарите. Техните ухапвания причиняват възпаление и сърбеж, преносители са на Лайшманиоза.
Междупръстни кисти
Съществуват много и различни мнения за това, кое причинява междупръстните кисти. Повечето хора са съгласни, че по някакъв начин в тъпаните са проникнали организми там, където се появят гнойните подувания. Те предизвикват твърди болезнени бучки, които кучетата непрекъснато ближат. Те се пукат и заздравяват, а после, много често, се появяват отново.
Често тези рани се разнасят след срязване и лечение с някакъв антибиотик.
Горещите компреси са много добри и често могат да спестят разреза.
Кучетата, които излязат от форма, по-често получават такива кисти. Един курс на прилагане на витамини изиграва огромно значение за предотвратяване на тяхната поява.
Нервна дегенерация
 Този синдром, който е характерен за по-възрастните мопсове, няма официално название, както и твърде малко се знае по въпроса, защо мопсовете го развиват. Притежателите на засегнатите от този синдром кучета може да забележат, че техните мопсове влачат задните си лапички, олюляват се в задната си част и имат проблеми да подскачат нагоре и надолу. Задната им част понякога става значително по-извита и кучето може да стане насдържано. Кучетата не изглежда да страдат и тяхното здраве много често се влошава много бавно. Често предницата на кучето е все още в добра форма и то е силно и някои от тези кучета могат да се справят добре със специална количка за задната им част. Противовъзпалителните лекарства изглежда не влияят на прогресивното заболяване. За щастие мопсовете са преносими, лесни за вдигане и стопаните на такива кучета могат да помогнат за поддържането на добър начин на живот на техните любимци.
Отпадналост
 Ако кучето ви е лениво и ви изглежда отпаднало, значи ви сигнализира за някакъв здравословен проблем! Как да разберете дали е отпаднало може да прочетете в тази статия. Прекалено дългите разходки, игри и спортуване могат да доведат до преумора и да предизвикват в кучето временна отпадналост. Ако обаче при сравнително неголеми усилия в него се появи постоянна умора, тогава има за какво да се тревожите. Причината за това може да бъде или хронично заболяване на сърцето, какaвото е митралната недостатъчност при възрастните и затлъстелите кучета, или някаква микробна или паразитна инфекция. При отпадналост кучето рязко променя своята активност. Реагира слабо или въобще не реагира на визуални и звукови стимули и на различни миризми. Непрекъснато спи и е много лениво. Ако вашето куче е отпаднало, проверете незабавно телесната му температура. Тя трябва да бъде между 38 и 39 градуса. Температурата измервайте с обикновен медицински термометър, който трябва да поставите в ануса на кучето. При малките кученца температурата е с 0,5 - 1 градус по-висока по принцип, но и тя не трябва да надвишава 39 градуса. Високата температура е най-честата причина за ленивостта на кучето. Ако това състояние продължи повече от няколко часа, вие непременно трябва да посетите ветеринарния си лекар.
Падане на очната ябълка
 До падането на очната ябълка от орбитата може да доведе ухапването от различни насекоми или удари в разни предмети.
Имайте предвид, че поставянето на очната ябълка на мястото й трябва да стане възможно най-скоро. Ако успеете да заведете кучето на ветеринарен офталмолог в близките два часа, то дори и при най-страшните на пръв поглед случаи („окото виси на конец”), прогнозата ще бъде благоприятна и кучето ще успее да запази зрението си.
Какво да направите? От момента на травмата на окото трябва веднага да поставите влажна превръзка и по всякакъв начин да предотвратите изсъхването й по пътя до клиниката. Не сменяйте всеки път превръзката – веднъж поставили влажна салфетка на окото, поливайте я с вода или ако имате възможност, с физиологичен разтвор. Не се опитвайте сами да поставите окото, тъй като може да причините друго поражение и да доведете до увеличаване на вътреочното налягане, което на свой ред да доведе до необратими последствия. 
Пневмония
 Възниква като усложнение на някаква друга болест, гана, кучешки грип. Може да бъде и вторична инфекция след злополука или обикновенна настинка. При плевмония стои легнало настрани, облечете го с дрехи. Апетита му е влошен, може сливиците да отекат, което води до болезнено преглъщане.
Признак- треперене с висока температура, дишането е учестено и болезнено.
Ако имате опит поставете ухо върху ребрата на мопсчето зад предния крайник и ще чуете стържеяо вдишване и издишване. Ако чуете промяна, заведете го на ветеринар.
Лечение- благодарение на антибиотиците плевмонията е малко опасна. Повреме на лечението трябва да е ба топло и да има чист въздух.
Повърхностни травми на роговицата
 Убождания с остри тревички или сламки, попадане на прах, пясък и други дребни неща в очите. При всички травми на очите трябва да се помни, че колкото по-бързо се обърнете към ветеринар, толкова по-големи са надеждите на благоприятен изход, а забавянето над осем часа може да доведе до необратими последици.
Проптосис
 Понеже очите на Мопса са склонни към изпъкналост, е по-лесно те да бъдат вкарани чрез очната кухина, отколкото по друг начин. Ако кучето е ухапано близо до окото, окото му може да бъде натиснато напред пред клепачите. Окото е все още на място, като е прихванато от нервни тъкани и мускули, но понякога е много наранено, за да може кучето да вижда отново. Необходима е хирургична намеса, която може да спаси част от зрението.
Разцепеното небце
 Вроден наследствен или придобит порок на развитието на носовата и устната кухина, възникнал вследствие на несрастването на небцевите кости.
Може да се появи при кученца, ако по време на бременността женската се третира със стероиди, нарушаването на равнището й на витамин А или преживян от нея стрес.
Тонзилит 
Признак- сливиците и гърлото на кучето са червени.
 Тъй като болното гърло може да бъде начало на много болести, разумно е да премерите температурата на кучето и да се консултирате с ветеринарния си лекар.
Лечение- половин до цял аспирин в зависимост от размера на кучето и затопляне. Точно тук антибиотиците идват на помощ, ако става въпрос за по-сериозен случай.
Кучето трябва да получава меки храни, като например смляно говеждо, мляко и малко мед, стига то да го приема.
Тумори
Злокачествените тумори или ракът името, с което те са по-известни, се срещат, когато има внезапно мултиплициране на определени клетки от тъканите и разяждане на костта. Ако злокачественият тумор не засяга костно вещество, както например ракът на млечната жлеза, една операция в ранния стадий може да бъде много ефективна. В много случаи обаче туморът расте толкова бързо, че прогнозата е лоша.
Признак- непозната подутина
Консултирайте се с ветеринарния си лекар веднага, щом забележите непознатата подутина, където и да е тя. Може да става въпрос и само за киста, която лесно може да бъде отстранена.
Хронично възпаление на мозъка на мопсчето
 Няма лечение, предава се наследствено. Признаците се проявяват между 6 месеца и 3 годинки.
Цистит
 Възпаление на пикочния мехур, засяга женските и се дължи на настинка.
Признак- лае и скимти, когато има натиск върху пикучния мехур и когато ходи по малка нужда.
 Лечение- Не е сложно,лекува се с антибиотик.
 
Виж:
Категория: Моите статии | Добавено от: Marsel (31.05.2011)
Преглеждания: 5935 | Коментари: 1 | Тагове: bolesti pri mops, болести при мопс, болести, мопс, mops | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 1
1  
ne otkryh anemiq

Име *:
Email *:
Код *: